Vés al contingut

Projecte ‘Infància Robada’ sobre l’explotació infantil

Els alumnes de primer de batxillerat de l’itinerari de Comunicació i Periodisme, van presentar el seu projecte titulat Infància Robada, un treball que aborda una de les problemàtiques més greus del nostre temps: l’explotació infantil.

Tot i que no ha estat un projecte d’aquest últim trimestre, no volem deixar passar l’oportunitat d’explicar-vos-el perquè els alumnes van fer una gran feina de documentació que convida a fer una reflexió profunda.

Durant setmanes, els nostres estudiants van explorar les diverses formes i àmbits en què els infants són obligats a treballar, sovint en condicions deplorables i sense cap protecció legal.

El projecte va posar el focus en els diferents sectors econòmics i regions del món on l’explotació laboral infantil és una realitat quotidiana, destacant com, malgrat les lleis existents en molts països, milions de nens i nenes són encara víctimes d’aquesta injustícia.

Un dels temes que més atenció va rebre i que més van debatre a classe, va ser l’impacte del fast fashion en el sector tèxtil i de la roba. El projecte va mostrar com la demanda incessant de moda barata fa anys que impulsa l’explotació infantil en moltes fàbriques de països en desenvolupament, que treballen per grans marques d’àmbit internacional i que són ben conegudes pel jovent.

Els alumnes van aprofundir en com les condicions laborals inhumanes i els baixos salaris fan que molts infants es vegin obligats a treballar, sovint en jornades llargues i en entorns perillosos, per ajudar a sustentar les seves famílies.

Altres dels sectors més afectats, i que es van tractar al treball, van ser les mines i pedreres, el servei domèstic i també la prostitució. Fent un anàlis detallat de com aquestes feines tenen seqüeles tant físiques com psíquiques permanents en els infants que condiciona la seva vida d’adults.

Amb tota la informació els alumnes van fer una presentació del treball a través d’una exposició de pòsters dissenyats per ells mateixos.

A més, van crear un codi QR que proporciona als interessats accés a una àmplia varietat d’informació addicional sobre el tema, incloent-hi mapes, xifres, anàlis dels tractats internacionals, testimonis reals, així com accés a informació d’organitzacions que treballen per erradicar l’explotació infantil.

Des de Granés Batxillerat, estem orgullosos dels nostres alumnes pel seu treball rigorós i la seva sensibilitat cap a aquesta injustícia social. El seu projecte Infància Robada no només va demostrar la seva capacitat de recerca, documentació i comunicació, sinó també el seu compromís amb la lluita per un món més just i equitatiu.

Gran feina, nois i noies!!